Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Έργα για ένα παλιό σανατόριο - Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης


Με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση "Σχέδιο Σωτηρία" που επισκεφθήκαμε πέρυσι στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο "Διαβάζοντας μια έκθεση τέχνης" (readinganartexhibition.blogspot.com), αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε προσχέδια για μια φανταστική δική μας έκθεση σε ένα ερειπωμένο σανατόριο στα Μαγούλιανα Αρκαδίας. Στο project αυτό συμμετείχε όλη η Γ ' τάξη, που πέρυσι είχε επισκεφθεί το "Σχέδιο Σωτηρία".
Στα έργα μας διαπραγματευόμαστε καταρχήν τα συναισθήματα μας για το χώρο και την ιστορία του, για τη σκληρή αρρώστια της φυματίωσης, αλλά και για διάφορες έννοιες που συνδέονται με την ασθένεια, το φόβο του θανάτου αλλά και τη ζωή.





Λίγα λόγια για το σανατόριο:
Το Σανατόριο της Μ.Α.Ν.Α.Σ στα Μαγούλιανα βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου, πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με την Δημητσάνα.
To κτίριο κτίστηκε το 1937 από Λαγκαδινούς Μαστόρους με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε με λεφτά που συγκέντρωσε η αδελφή του Παύλου Μελά, Άννα, από εράνους και χορηγίες απόδημων Ελλήνων με σκοπό τόσο την περίθαλψη των τραυματιών από πολέμους της περιόδου όσο και την φροντίδα αρρώστων και φυματικών φιλοδοξώντας να γίνει το μεγαλύτερο Σανατόριο των Βαλκανίων.
_______________
Πληροφορίες για την έκθεση "Σχέδιο Σωτηρία" στο Νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα μπορείτε να βρείτε εδώ. Η έκθεση έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλα τα παιδιά και αποτέλεσε αφορμή για πολύ ωραίες συζητήσεις, τόσο περί τέχνης, όσο και για κοινωνικά ζητήματα και ειδικά για την έννοια της αρρώστιας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.


Δείτε επίσης μια άλλη ενδιαφέρουσα έκθεση/δράση σε ένα παλιό σανατόριο του Πηλίου εδώ: http://sanatorioproject.blogspot.com/
________________


Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης
Καθηγήτρια: Γιούλα Παπαδοπούλου 
Για το ιστορικό μέρος (σανατόρια-φυματίωση) συνεργάστηκε η φιλόλογος Γεωργία Μπλάνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου